Skocz do zawartości

Nokia E7 - aplikacje nie łączą się przez WiFi

mobilne gg facebook ovi sklep

1 reply to this topic

#1 olcia.k

Newbie

• Members
  • Pip
  • 6 Postów

Napisano 29 grudzień 2011 - 12:51

Witam,
jakiś czas temu miałam problem ze zbyt wysokim rachunkiem za telefon ;) Jak się okazało winą była ogromna ilość połączeń z Internetem. E7 jako preferowane połączenie wykorzystywała WAP, przez co nawet w zagięgu swojego routera, łączenie z siecią nabijało mi rachunek... Aby temu zapobiegać w ustawieniach wybrałam opcję "Tylko WLAN", więc jeśli chcę połączyć się z Internetem gdzieś, gdzie nie mam dostępu do WiFi zmieniam tylko tę opcję i wykorzystuje dane pakietowe z Orange. Problem rozwiązany.
Teraz jednak pojawił się kolejny, który jak się domyślam, wynika bezpośrednio z wprowadzonych zmian. Otóż, wszelkiego rodzaju aplikacje, które łączą się z Internetem nie uruchamiają się. Przy próbie włączenia ich na chwilę na górze wyskakuje okienko "Konfiguracja nieudana. Połączenie niedostępne" i koniec. Dzieje się tak z mobilnym gg, facebookiem mobile, Ovi sklepem itd. Kiedy przełączam w ustawieniach wykorzystywanie danych jako "automatyczne" aplikacje włączają się bez problemu, ale ciągną oczywiście z danych pakietowych Orange....
Czy ktoś z obecnych miał podobny problem i umie go rozwiązać??
Będę wdzięczna!

#2 makgajwer

Newbie

• Members
  • Pip
  • 4 Postów

Napisano 12 styczeń 2012 - 12:39

ustawienia/lacznosc/ust. administr./dane pakietowe: kiedy potrzeba w tym samym miejscu pkt dostepu:internet
ponadto: ustawienia/lacznosc/ustawienia/sieci docelowe/internet i tutaj pkty dostepu ktore skonfigurowalen t.j. wifi w domu/pracy/uczelni ustawiasz z najwyzszym priorytetem (cyfra 1) a polaczenie swoje t.j. orange na samym dole z najnizszym priorytetem (czyli wyzsza cyfra np 5) Tutaj jak wejdziesz w ustawienia swego operatora to w ustawieniach: nosnik danych musi byc dane pakietowe

+ustawienia/lacznosc/ustawienia/wyk. danych we wlasnym kraju: zawsze pytaj!!!

Oprocz tego w przegladarce ustawienia/ogolne/pkt dostepu: pytaj w razie potrzeby

Przy takich ustawieniach cokolwiek odpalam co laczy sie z netem wyskakuje okienko wybierz polaczenie i tutaj mam do wyboru wl;an lub internet, ktory jest skonfigurowany z polaczeniem pakietowym nie po wapie.

Swoja droga za kazdym razem jak otrzymuje kolejny tel. od operatora zauwazylem, ze stabdartowo polaczenie z netem jest ustawione po wapie nie pakietowo i jak sobie nie przestawisz to niestety bulisz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych